Sve je počelo 1886. godine, kada se David H. McConnell, putujući prodavač knjiga dosjetio da svojim kupcima uz svaku kupljenu knjigu ponudi parfem na poklon.

Uvidjevši da ljudi (čitaj: žene) kupuju knjige radi parfema, osnovao je California Perfume Company fabriku parfema. U početku se proizvodilo pet različitih vrsta parfema, pod nazivom The Little Dot Perfume Set.

California Perfume Company

A onda je McConnell došao na jednu genijalniju ideju – žene koje promovišu proizvode za ljepotu direktno drugim ženama. S tim je ciljem zaposlio svog prvog Generalnog Agenta, gospođu P.F.E. Albee. Ona je angažovala nekoliko žena, koje su onda angažovale još nekoliko, a ove su angažovale još nekoliko… Ta se lančana reakcija nastavlja i danas.

1939. godine firma California Perfume Company preimenovana je u AVON Products.

 Izvor: video 120-ta godišnjica AVON-a

David McConnell 

David McConnell je bio hrabar čovjek sa idejom. Čovjek koji se usudio zaputiti neistraženim stazama i čovjek koji nije prodao svoju viziju. Čovjek koji je vjerovao u poštenje i čovjek koji je prepoznao snagu žena koju mnogi ni danas ne vide. Bio je muškarac koji je poboljšao kvalitet života mnogih žena. David McConnell bio je čovjek koji je postavio temelje na kojima AVON i danas počiva.

AVON u Bosni i Hercegovini samo je izdanak, dio slagalice kojem će biti potrebno još puno truda i vremena da se razvije i uklopi u veliku sliku. Ali ako čovjek ima snage da učini pravu stvar, onda nema prigovora ili poteškoće koji se ne mogu prevazići.