Rižina ovojnica

Sake je japansko alkoholno piće, poznato i kao vino od riže, iako je to zapravo vrsta piva, pošto se dobiva procesom fermentacije. Na japanskim se stolovima služi, obično vruće, već nekih 15 stoljeća. Sake se koristi u nekim religioznim ritualima, a poznate japanske samoubice iz Drugog svjetskog rata, kamikaze, su ga obavezno konzumirale prije polaska na svoju misiju, po ugledu na stare ratnike Samuraje.

Ali sake se od davnina koristio i u potpuno drugačije svrhe. Ljudi su se divili bjelini i mladalačkom izgledu ruku proizvođača sake-a. Oni su, naime, prilikom procesa proizvodnje sake-a iz riže, po nekoliko puta ručno miješali smjesu poluproizvoda i tako nesvjesno koristili ovaj preparat za njegu kože. Jedna od tajni zanata svake gejše bila je da, prije nanošenja šminke, na lice stavi sake kako bi postigla mekoću i osvježila kožu. Japanci su poznati po svojoj čistoj i zdravoj koži, kao i po njenom sporijem starenju. Čak i Sumo hrvači, koji također redovno piju sake, imaju glatku kožu uprkos masnim naslagama.

Tajna je u rižinoj ovojnici. Vanjski dio zrna – rižina ovojnica, bogata je vitaminima (B1, B3, B6, E) i mineralima (željezo, fosfor, magnezijum). Rižina ovojnica ima najviše antioksidanata i fitonutirenata od svih danas poznatih vrsta hrane. Njena antioksidantna svojstva pomažu u sprječavanju bora, liječenju akni, a također upijaju prljavštinu i masnoće iz pora.

Advertisements